dilluns, 11 de desembre del 2023

Xerrada 'La vida dels indígenes ens parla del planeta: escoltem-la!'

 

CALIXTO SUÁREZ, LÍDER INDÍGENA DE LA COMUNITAT ANCESTRAL ARHUACO, DE LA SIERRA NEVADA DE SANTA MARTA, A COLÒMBIA, ENS PORTA EL MISSATGE QUE PER SALVAR EL PLANETA HEM DE DEIXAR DE SER AGRESSIUS AMB ELS ALTRES I AMB LA PRÒPIA TERRA

La Sala de Plens de l’EMD de Valldoreix va acollir dissabte dia 9 de desembre una xerrada excepcional entre dos grans portaveus de la natura, l’indígena colombià Calixto Suárez i l’ambientalista català Martí Boada

Va moderar la xerrada la periodista membre de MésVdx Cristina Hernández.

 A la pregunta què podem fer individualment per salvar la situació de destrucció planetària que amenaça la supervivència de l’espècie humana, el líder arhuaco Calixto Suárez va respondre que la solució passa per deixar de banda l’agressivitat cap als altres i cap a la pròpia terra.

Va organitzar l’acte MésVdx i l’EMD va tenir la deferència de cedir la Sala de Plens donada la rellevància de l’esdeveniment i de l’afluència prevista de públic, que es va confirmar amb la sala de gom a gom en ple pont de la Constitució. L’acte s’havia anunciat prèviament a la Casa de Cultura de Valldoreix.

En Calixto Suárez acabava d’aterrar a Barcelona procedent de Dubai, on va recollir el prestigiós guardó mundial Climat Awards 2023 a la COP28, com a representant dels arhuacos, un poble indígena ancestral de la Sierra Nevada de Santa Marta, a Colòmbia.

La seva cultura es basa en el respecte a la natura, que ens ha donat la vida, i als altres éssers vius, animals i humans. En la seva cosmovisió, ells es consideren els nostres germans grans, que han de vetllar per nosaltres i per la nostra irresponsabilitat. El seu compromís mediambiental és molt gran i per això en Calixto Suárez, tot i que malalt, viatja per tot el planeta per conscienciar de la necessitat de tenir cura del que ens envolta.

Al seu torn, en Martí Boada també es va referir al seu precari estat de salut i tanmateix a la importància que per ell té desplaçar-se a actes com aquest, per estendre el missatge que hi som a temps si adquirim tots plegats el compromís individual, en els nostres petits actes quotidians i decisions personals, de tenir cura del planeta.

En Martí, Dr. en Ciències Ambientals i membre global del fòrum de Nacions Unides, va destacar la importància de la cultura i del coneixement de l’entorn, dels boscos, arbres, plantes, animals. Entre les generacions contemporànies, el vincle amb la natura s’ha perdut, i per això és molt important que nens i avis passin temps junts i parlin.

Tots dos van fer èmfasi en la necessitat de dialogar per bastir ponts entre nosaltres. Dialogar fins a aconseguir acords. Dialogar els que estan enfrontats. Dialogar a les escoles amb els joves. Dialogar els avis amb els nens.

Per acabar, van coincidir que cal pensar globalment, però actuar individualment i localment, teixint xarxes de suport els uns amb els altres.

mésvdx

 Recull de fotos:


Calixto Suarez 

 

Martí Boada signant al llibre d'honor de l'EMD de Valldoreix


Calixto Suárez signant al llibre d'honor de l'EMD de ValldoreixCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada