dilluns, 28 d’abril del 2014

II Paella popular a Valldoreix


El passat diumenge 13 d'abril l'Associació de veïns i veïnes progressistes de Valldoreix ( AVPV) va celebrar la segona arrossada popular a la nau de cultura. Van participar més d'un centenar de persones que van poder gaudir d'una jornada plena de reivindicació i de memòria històrica.

Aquest acte, fet per recordar els fets del 14 d'abril del 1931 on Francesc Macià va proclamar «la República catalana a l'espera que els altres pobles d'Espanya es constitueixin com a Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica» i que unes hores després a Madrid el comitè revolucionari auto proclamà el Govern Provisional, el cap del qual, Niceto Alcalá-Zamora, va proclamar la II República Espanyola des del balcó del Ministeri de Governació.

Durant la jornada vam poder gaudir d'unes magnífiques paelles fetes per la mestra arrossaire de l'AVPV, Laura Alegre i d'unes meravelloses postres fetes per la família Lecina-Veciana, que van deleitar els paladars de totes les persones reunides . Després del dinar i durant el cafè, l'historiador i membre de l'AVPV Eduard XXX ens va fer una explicació històrica sobre les dues èpoques republicanes viscudes a l'estat espanyol i, tot seguit, la Paqui i en Juan ens van explicar les seves vivències i el seu compromís amb la lluita per la llibertat durant tota la seva vida. La Paqui, que és un dona nascuda a les presons franquistes un mes després d'acabar la guerra civil espanyola. Una nena de la guerra que va ser alletada per la seva mare fins que va morir un any i mig després del seu naixement. Ha estat i és una militant activa d'esquerres. Durant la seva joventut, va venir de Cuenca a Catalunya, on va conèixer el Joan que venia d'Almeria i que com ella ha dedicat la seva vida a la lluita per la llibertat i els valors de les esquerres. Ell va ser un dels primers militants del PSUC i va estar set vegades a les presons franquistes, on per exemple va compartir estada amb Marcelino Camacho ( destacat sindicalista i polític espanyol).

Ara tots dos fan acte de presència a les concentracions mensuals a la plaça Sant Jaume reclamant el reconeixement dels crims del règim franquista i per la recuperació de la memòria històrica i són dos exponents vius d'una vida de lluita per recuperar tot allò que aquest país va perdre el 18 de juliol del 36 i que encara no ha recuperat del tot. Una vegada van acabar d'explicar les seves experiències i vivències, les persones presents els vam dedicar una sentida i merescuda ovació.
Per acabar aquesta gran jornada la coral “ Cantem les 40” van fer un concert ple de cançons de lluita d'ahir i d'avui.
Des de l'AVPV volem agrair a totes les persones que van participar de l'arrossada popular i les convidem a tornar l'any vinent, on segur que tornarem a gaudir d'una gran diada de reivindicació, memòria històrica i festa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada